Beyninizi Kronik Oksidatif Stresten Nasıl Korursunuz?

25-12-2022 07:06
Beyninizi Kronik Oksidatif Stresten Nasıl Korursunuz?

Toksik serbest radikal oluşumunu azaltarak beyninizin yaşlanmasını ve hastalanmasını engelleyebilirsiniz!

 

İnsan vücudu kendisini hücresel hasardan korumak için harikulade ve karmaşık doğal savunma mekanizmalarına sahiptir. Ancak, uzun süre psikolojik stresörlere (depresyon ve anksiyete) maruz kalmak kronik oksidatif stres denilen fenomene neden olur. Bu durumda vücudunuz, serbest radikal olarak adlandırılan dengesiz molekülleri vücudun onları nötralize etme kapasitesinin çok üzerinde üretir. Bunun neticesinde hücre hasarı, yaşlanma ve hastalıklar ortaya çıkar.

 

Hücresel oksidatif stresin fazla olması, bazı hastalıkların ve bozuklukların ortaya çıkması için kolaylaştırıcı etken olur. Artmış oksidatif stresin beyinde vereceği hasar ile hafıza problemleri, bilişsel yıkım, Alzheimer ve Parkinson Hastalıkları riski ileri derecede artar. Bunun yanında beyini de etkileyen, damar sertleşmesi ve şeker hastalığı gibi sistemik hastalıkların da riskini arttırır.

 

Ancak güzel haberlerimiz de var. Oksidatif stresin beyin üzerine olan yıkıcı etkilerini engellemek ve ortadan kaldırmak mümkün. Bunun için, rahatlatıcı teknikler ile stresi azaltmak, antioksidanlar zengin beslenmek ve uygun takviyeler almak gibi önlemler alabilirsiniz.

 

BEYİN HÜCRELERİNİ KORUYUN!


Oksidatif stresten vücudunuzu ve beyninizi korumanın en kolay yollarından biri günlük düzenli egzersiz yapmaktır. İdeal olarak haftada 5 gün, her seferinde 30 dakikalık egzersiz yeterlidir. Aşırı egzersizin oksidatif stresi arttıracağını unutmayın.

2009 yılında, Dünya Nörobilim Topluluğu’nun Chicago yapılan toplantısında ilginç bir deney sunulmuştur. Bu çalışmada egzersiz yapan sıçanlar ile sedanter (egzersiz yapmayan) sıçanların oksidatif strese olan yanıtları araştırılmıştır. Tüm sıçanlara oksidatif strese neden olan bir madde enjekte edilmiştir. Sedanter sıçanlarla karşılaştırıldığında, düzenli egzersiz yaptırılan sıçanların oksidatif strese bağlı endişe oranlarının daha az olduğu gözlemlenmiştir. Egzersiz beyin hücrelerini stres ile daha kolay baş edebilecek hale getirir. 

 

Oksidatif stres, iltihabi durumlar, travmalar, enfeskiyonlar, kanamalar ve Alzheimer Hastalığı’na neden olan plakların oluşumu ile yakından ilişkilidir.

Bilim adamları, oksidatif stres ile başetmek için egzersizlerin dışında şunları önermektedir:


•Sağlıklı bir diyetiniz olsun. Yağdan fakir, meyve ve sebzeden zengin, antioksidan zengin olduğu bilinen ceviz, fındık gibi kabuklu yemişler ile omega-3’den zengin deniz ürünleri içeren bir diyetiniz olsun. Böylelikle beyin direncinizi arttıracak ve serbest radikallerin zararlarından korunacaksınız.


•Stres düzeyinizi azaltın. Hem dış ortamdan kaynaklanan stres hem de depresyon, panik atak ve tedirginlik (anksiyete) hücresel düzeyde oksidatif strese neden olur. Bunun için sakin bir ortamda, iç huzurunuzu sağlayarak, pasif davranışlarla ve rahat bir pozisyonda kendi iç sesinizi dinleyin ve telkinde bulunun. Eğer stres düzeyiniz kendi başınıza çözemeyeceğiniz kadar fazla ise mutlaka profesyonel yardım alın.

Stresle baş etmek için günde iki defa şunları uygulayın:

Rahat bir yatar ya da oturur pozisyonda, gözlerinizi kapatın.

Ayaklarınızdan başlayarak başınıza kadar kaslarınızı rahatlatın.

Yavaşça nefes alın. Nefesinizi verirken bir kelimeye (huzur, barış gibi) ya da sese odaklanın.

Bunu 10-20 dakika devam ettirin. Aklınıza başka düşünceler geldiğinde onları kenara itin.

Bitirdiğinizde sessizce oturun ve sizi rahatsız eden düşünceleri yavaşça hatırlayıp onların önemsiz olduğunu kendinize telkin edin.


•Sosyalleşin. Sosyal ortamınızda size destek olacak bir ağ kurabilirseniz stres ile baş etmeniz ve stresin yıkıcı etkilerinden korunmanızı sağlar. 


•İdeal kilonuzu koruyun. Obezite oksidatif stresi arttırır.


•Oksidatif stresi attıran kimyasallardan uzak durun. Sigara, aşırı alkol tüketimi, tarım ilaçları, hava kirliliği ve temizlik ürünleri oksidatif stresi arttırır.


•Hastalıklarınızı tedavi ettirin. Şeker hastalığı, solunum hastalıkları, kalp hastalığı, uyku bozuklukları ve kronik iltihabi durumlar (romatizma gibi) beyinde oksidatif stresi arttırırlar.


•Düzenli olarak antioksidan gıda takviyesi alın.

 

Not: Bu metin, genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye olarak kabul edilmemelidir. Herhangi bir takviye veya tedavi yöntemi hakkında karar vermeden önce bir sağlık profesyoneline danışmalısınız.

"Sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sağlık sorunlarınız için mutlaka bir uzmana danışın. Ürünü çocukların ulaşamayacağı, göremeyeceği bir yerde ve orijinal ambalajında muhafaza ediniz. Önerilen günlük dozu aşmamanız tavsiye edilir. Takviye edici gıdalar, dengeli ve çeşitli beslenmenin yerini tutmaz. Bu ürün bir ilaç değildir ve hastalıkların tedavisinde kullanılmaz. Hamilelik, emzirme, ilaç kullanımı ya da herhangi bir sağlık sorununuz varsa ya da beklenmedik bir etki görüldüğünde sağlık uzmanınıza başvurun."

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.